Rólunk írták

Magyar Nemzet Online

Belföld

Körbejárták az országot

MNO-BL
Forrás: MTI
2011. október 20., csütörtök 21:40


Körbejárt ország – Szociográfiai írások a magyarság helyzetéről címmel jelent meg kötet az Éghajlat Könyvkiadónál, a 384 oldalas könyv a kiadó, a Hitel folyóirat és a már megszűnt Nagyítás hetilap közös szociográfiai pályázatának nyertes alkotásait tartalmazza.


A 2010-ben meghirdetett, egymillió forintos összdíjazású pályázatra több mint száz pályamű érkezett – mondta Kovács Lajos Péter, az Éghajlat Könyvkiadó tulajdonosa a csütörtöki könyvbemutatón. Az irodalmár felidézte, a pályázatot saját erőből, a magyar szociográfia felélesztésére írták ki, a könyv megjelenését azonban a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) támogatta.Réthelyi Miklós miniszter laudációját Nagy Mihály, a Nefmi munkatársa olvasta fel. A kultúráért felelős tárcavezető úgy fogalmazott, "a szociográfus nem a saját igazát keresi, hanem a közösségét, mert hiszi, hogy nincs olyan, hogy a mi igazságunk és a ti igazságotok". Réthelyi Miklós kitért arra is, hogy a Körbejárt ország nehéz témákat jár körül, olyanokat mint a romaintegráció, a hajléktalanság, vagy például a "kisebbségi létbe taszított magyarság sorsa". A miniszter méltatta a kötet irodalmi értékeit, adatgazdagságát. "A könyv szerzői remek arányérzékkel tartanak távolságot, ugyanakkor mégis érzelmektől telítetten írnak" – fogalmazott.

Kovács Lajos Péter, az Éghajlat Könyvkiadó tulajdonosa felidézte, a kötet hosszú "tépelődés, latolgatás" után született meg, a könyv, illetve a pályázat ötlete már a 1980-as években felvetődött Csoóri Sándor költő, esszéíró, prózaíró, a Hitel folyóirat főszerkesztője fejében. Kovács Lajos Péter úgy vélte, a szociográfia a magyar kultúra és szellem origója, Illyés Gyula, Kodolányi János, Féja Géza, Nagy Lajos művein nemzedékek nőttek fel.

"Az igazság mindig új hangot jelent" – fogalmazott a kötet szerkesztője, majd hangsúlyozta, még az idén kiírják a következő szociográfiai pályázatot. Ennek témája a magyar szellem és kultúra helyzete lesz a 21. században – emelte ki Kovács Lajos Péter, aki ezt azzal indokolta, hogy a magyar kultúra, kulturális élet "kritikusan súlyos állapotba" került az elmúlt években.

Forrás: http://mno.hu/sport/korbejartak-az-orszagot-6080

Honlap készítés