Z. Sáray Gedeon: Bejárat a Vörös Szalonba

Z. Sáray Gedeon: Bejárat a Vörös Szalonba

Egységár (darab): 1 980 Ft

Z. Sáray Gedeon: Bejárat a Vörös Szalonba 

Káderélet a Kádár-korban

 

A Vörös Szalon novellái nem hősökről és antihősökről, győztesekről és árulókról, elnyomókról és elnyomottakról, hanem a magunk mögött hagyott Kádár-korszak jeles és jeltelen szereplőiről szólnak. A kötet nem mond ítéletet senki felett, és nem is felmentés senkinek. Hitelét az átélt tapasztalatok éppúgy jelentik, mint az a szándék, hogy az író a maga szerény eszközeivel hozzájáruljon a magyar történelem elmúlt korszakának jobb megértéséhez.

 

A mesekutatás elsősorban a történeti, szociológiai, nyelvi sajátosságokat, a nemzeti karaktert vizsgálta. Az ilyen típusú elemzéseknek sok érdekes eredménye van, jelentőségre pedig azért tettek szert, mert természetesen a mese rengeteget merít a mindennapok élményvilágából, témáit sokszor a legköznapibb eseményekből választja, szereplői pedig a hétköznapok hősei; vagyis átfogó érdeklődésre tartanak számot. A mindennapokból származó elemek ötvöződnek, keverednek a fantázia csodálatos szüleményeivel és együtt népesítik be a történeteket.

 

Hogyan élt a Kádár-házaspár? Kapott-e ezüsttálat az egykori igazságügyi miniszter? Mikor megy el az ultitól a káder kedve? Gyűjtött-e babákat Kádárné? Járt-e Kádár Nagy Imre börtönében? Mi történt a halál éjszakáján? Hogyan vadászott együtt Brezsnyev és Kádár?

Ezekre a kérdésekre keresik a választ a Vörös szalon novellái!


A kiadás éve: 2004.

Ára: 1980 Ft

Honlap készítés