Képgalériák

Jókai Anna–Kozma Imre: A remény ablaka – bemutató

2013. június 8-án Jókai Anna – Kozma Imre: A remény ablaka című kötetünket mutattuk be a Duna Palotában.

Néző László: Bűnszövetség - bemutató
A szeretet túlcsordulása - Jókai Anna köszöntése

Az Éghajlat Könyvkiadó A szeretet túlcsordulása – Annáról Annának című könyvének ünnepélyes bemutatója

A szeretet túlcsordulása – Annáról Annának című kötet nem mindennapi összefogás eredménye: Jókai Anna barátai gyűjtik benne össze szeretetüket a Kossuth-díjas írónő 80. születésnapjára. Az Éghajlat Könyvkiadó gondozásában megjelent, műfajában és megjelenésében egyedülálló könyv kétszáznegyvenhárom műalkotást foglal magába. Neves művészek, tudósok, közéleti szereplők, politikusok köszöntő sorai, esszéi, festményei, grafikái, szobrai és más képzőművészeti alkotásai ünneplik az "angyalgyűjtő angyalt". 2012. november 24-én 11 órakor a Gellért Hotelben gyűltek össze az írónő barátai, a kötet szerzői, ahol sor került a könyv bemutatójára és Anna köszöntésére.

A Gellért zsúfolásig telt dísztermében közös éneklés fogadta az ünnepeltet: Maczkó Mária hangja csendült föl elsőként, melyhez hamarosan mindenki csatlakozott. Az örömteli hangulatban induló bemutató műsorvezetője, Kudlik Júlia ezt követően a rendezvény házigazdájának, Budapest főpolgármesterének adta meg a szót. Tarlós István mindenekelőtt megköszönte Jókai Anna korszakokon átívelő jelenlétét, hogy a legnehezebb időkben is itthon maradt: "A legszebb, amit el tudunk mondani róla: magyar, a miénk, és minden olyan emberé, aki hisz az emberek alkotta társadalom valóságos kötőerejében, a szeretet hatalmában. Egész életműve erről szól."
Balog Zoltán miniszter jó kedélyű köszöntőjében kiemelte az ünnepelt közösségteremtő erejét, a kötet egyik legfőbb erényét pedig abban látta, hogy "egyetlen ember arcéle mellett árnyalt kép rajzolódik ki arról, hogyan gondolkodik egy értelmiségi közösség az irodalomról, a kultúráról, a hazaszeretetről, egyáltalán az életünkről. A szerzők az örömök, a vágyak, az emlékek világából térképet készítettek, tájolást alkottak hozzá, ami aztán mindenkit elvezethet, egy kicsit közelebb vihet Jókai Annához."
Vizi E. Szilveszter akadémikus ünnepi beszédében rámutatott Anna fényvivő szerepére: "Anna, hidd el, […] az Isten téged nekünk küldött, szentjánosbogárnak. A szentjánosbogár a saját energiáját használja fel, hogy fel-felvillanó fényt sugározzon a sötétségben, hogy aztán időt kölcsönözve feltöltse önmagát, hogy újra felragyogjon és hirdesse, hogy a sötét, a gonosz uralma megtörhető, eszünkbe juttatva az Úr első szavait: Legyen világosság! És lőn világosság. Megszüntetve ezzel a semmit és az időtlenséget. Édes Anna, kérünk, újabb és újabb műveiddel segíts nekünk, sugározd a fényt, taníts a szépre, a jóra, mert ne feledd: téged az Isten nekünk küldött szentjánosbogárnak."

A beszédeket Maczkó Mária énekes előadásai, Császár Angela, Huszti Péter, Hűvösvölgyi Ildikó, Kútvölgyi Erzsébet, Lukács Sándor, Mécs Károly, Piros Ildikó, Turczi István és Venczel Vera a kötet írásaiból válogató felolvasásai követték.

Lengyel Klára nyelvész, egyetemi tanár, a kötet szerkesztője a könyv születéséről mesélt: "Ez a könyvbemutató minden szempontból rendkívüli. Szokatlan, hogy a szerzők ülnek a nézőtéren, akinek pedig bemutatjuk a kötetet, az a pódiumon. Hogy mi, az olvasóid írtunk egy könyvet rólad, és nem te írtál most rólunk. Furcsa érzés, hogy mi fogunk dedikálni egy könyvet neked, nem pedig te nekünk."

Józsa Judit kerámiaszobrász Patrona Hungariae című terrakotta szobrát adta át, R. Törley Mária szobrászművész pedig egyedi tervezésű Törley óriáspezsgőt ajándékozott Jókai Annának.

Jókai Anna záróbeszédében mindenkinek köszönetet mondott a kötet létrehozásáért, a belőle sugárzó őszinte szeretetért, s kitért a könyv címére is: "Életem utolsó harmadában már nincs más, ami igazában éltetne, csak az, ha azt érzem, hogy szeretnek. A kötet címe, A szeretet túlcsordulása, azt az eszményemet is jelzi, amit a szeretetről vallok. Nem elég úgy szeretni, hogy a szeretet megmarad a szívünkben, úgy általában szeretünk. Akkor születnek ebben a világban nagy dolgok – mint ahogy a kétezer évvel ezelőtti Krisztus-példa is mutatja –, amikor ez a szeretet kicsordul a szívből és áldozattá válik."

XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
2012. április 19-22., Millenáris
Szörényi Levente könyvbemutatója
2011. december 14-én este Szörényi Levente volt a vendégünk. A közönségtalálkozó elején Szörényi Makovecz Imrére emlékezett, majd bemutatta legújabb, Legendák és valóság a Pilisben. A gigászok küzdelmétől a Holdvilágárokig című könyvét.
Szörényi vallott arról, hova vezethető vissza a Holdvilág-árok és környéke iránti szenvedélye: gyermekkorában gyakran kirándult errefelé a családjával, s az úton szedett rőzséből mindig rakott tüzet az édesapja az ősök lelkéért, melynek hatására már gyerekként "berenozált" a lelkében a magyarságtudat érzése.
Szörényi mindvégig hangsúlyozta, hogy nem szabad elhamarkodott kijelentéseket tenni az ásatás eredményeivel kapcsolatosan: például a Holdvilág-árok környéki ásatások során találtak szénfekete őzcsontokat, melyek bitumenes alapanyagú szertől színeződhettek el. Ebből következik az a feltételezés, hogy mumifikálással is foglalkozhattak a hun időkben. De amíg nem találnak múmiát az ásatásokon, nem jelenthetjük ki biztosan, hogy mumifikáltak ezen a helyen, s ebben a korban.
A közönségtalálkozó dedikálással zárult.
In memoriam Makovecz Imre

Makovecz Imrére emlékeztünk – 2011. december 8.

A megemlékezés meghívott vendége volt Melocco Miklós és felesége Zsuzsa asszony valamint Szabó Marianne textilművész, Makovecz Imre özvegye. Szörényi Levente betegség miatt nem tudott részt venni az esten.

Makovecz Imréréről kötetlen beszélgetés formájában emlékeztünk meg. Személyes történetek, anekdoták hangzottak el, elérzékenyült percek peregtek le, Melocco Miklós határozottan kiállt a "Szentek és kárhozottak temploma" mellett – véleménye szerint az államnak több kormányciklusra átterjedő garanciát kellene vállalnia a XVI. Benedek pápának is tetsző katedrális felépítésére.

Szabó Marianne szerint Makovecz Imre ellenkezne az ellen, hogy nagyszabású emlékművet készítsenek neki. Az egybegyűltek mégis megtették – igaz egyelőre csak képzeletbeli mauzóleum formájában…

Válság és apokalipszis – sajtóbemutató

2011. november 30-án a Parlament Caféban bemutatásra került Válság és apokalipszis című kötetünk, a Manréza-füzetek 11. tagja.
A sajtótájékoztatón könyvünk négy szerzője: Almár Iván, Czelnai Rudolf, Falus András és Kroó Norbert volt vendégünk.

Az alábbiakban közöljük Czelnai Rudolf bemutatón elhangzott hozzászólását.

A rendezvény történéseiről részletesebben itt olvashat:

Válság és apokalipszis sajtóbemutató: http://eghajlat.hu.unas.hu/index.php/sajto/61-apokalipszis

Dékány Á. Sixtus O. Cist.: Evezz a mélyre! - könyvbemutató Egerben
2011. november 24-én az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumban vendégszerepelt kiadónk a Szentimrevárosi Füzetek első, Dékány Á. Sixtus O. Cist.: Evezz a mélyre! című kötetével.
Egerbe látogatásunk alkalmával meghívást kaptunk az Érseki Palotába, ahol Dr. Ternyák Csaba egri érsek fogadott bennünket. A beszélgetésben az érsek úr Jókai Annával és Sajgó Szabolccsal közös Szeretet szigetek c. könyvének folytatása is felmerült.
A bemutatóra az iskola dísztermében került sor. Varga B. János, a gimnázium igazgatója köszöntötte a vendégeket. Közeli születésnapja okán Dékány Árpád Sixtus apátnak mindannyian sok boldogságot kívántunk. Az egri érsek új könyvünket részletesen bemutatta, és méltatta szerzőjét. Beszédében dicséretben részesítette Urr Zsolt Ipoly O. Cist. atyát, aki felvállalta a Szentimrevárosi Füzetek sorozatszerkesztését, majd az Éghajlat Kiadó tevékenységének jelentőségére is felhívta a közönség figyelmét.
Válság és apokalipszis - templomi bemutató

2011. november 20-án a Budai Ciszterci Szent Imre templomban meghívott vendégeink: Csaba László közgazdász, Csányi Vilmos etológus és Falus András genetikus beszélgettek az apokalipszisről Válság és apokalipszis c. könyvünk bemutatójaként. A beszélgetést Urr Zsolt Ipoly OCIST atya vezette.

Csaba László szerint a válság haszna az, hogy gondolkodásra ösztönzi az embereket. Belenéznek a szakadékba, és visszariadnak tőle.

Csányi Vilmos elmondta, hogy az emberi populáció nem csak egyénekből áll, hanem kultúrakövetésre alkalmas, ezért az ember közösség tagja szeretne lenni. Eltértünk a szociális formáktól, amik az emberben biológiailag adottak. Nagyon kevés valódi közösség van: közös akció, hit, együtt építés kell hozzá. Közösségeket kell alkotni, és megvizsgálni, hogyan élhetnek együtt az emberek.

Falus András véleménye, hogy józanabbul kellene kezelni az elvárásainkat. Az élet sokkal bonyolultabb annál, hogy azt egy DNS-láncról leolvassuk.

A szereplők egyetértettek abban, hogy az oktatás, a nevelés és az értékek, a gondolkodás, a viselkedésmódok átadása hihetetlenül fontossá válik életünkben. Az oktatást érdemes a nemzetpolitika alapjának tekinteni, ahogyan ezt az elmúlt korokban is tették.

Olofsson Placid OSB: Imádságos könyvem - ünnepi bemutató

2011. november 6-án közelgő 95. születésnapja alkalmából köszöntöttük Olofsson Placid OSB atyát Imádságos könyvem című díszes kötetünkkel. A könyvet Mádl Dalma és Kubik Anna mutatta be, és az összegyűltekkel együtt kívánták, hogy Isten éltesse Placid atyát még sok-sok évig.

 

Dékány Á. Sixtus O. Cist.: Evezz a mélyre! - könyvbemutató

2011. november 5-én Könyves Kávézónkban bemutattuk a Szentimrevárosi Füzetek nyitó darabját Dékány Árpád Sixtus O. Cist.: Evezz a mélyre! című könyvünket. A bemutatón az apát úr személyes jenlétével tisztelt meg bennünket. A rendezvény elején a résztvevők vetítést tekinthettek meg a Budai Ciszterci Szent Imre templom történetéről. Urr Zsolt Ipoly atya méltatta a kötetet, Dr. Kovács Lajos Péter köszönetet mondott. A bemutató végén dedikálásra került sor.

előzetesek, programok
Körbejárt ország könyvbemutató


2011. október 20-án a Polgárok Házában került bemutatásra a Körbejárt ország – Szociográfiai írások a magyarság helyzetéről c. könyvünk. Csoóri Sándor orvosi tilalom miatt sajnos nem tudott megjelenni bemutatónkon, de üdvözletét küldte az esten megjelenteknek. Dr. Nagy Mihály úr a miniszteri kabinet munkatársa ismertetette dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter gondolatait a kötetről.

Dr. Kovács Lajos Péter, a Kiadó igazgatója energiával teli, tettekre hívó szónoklatában többek között a szociográfia magyarországi hagyományairól és képviselőiről beszélt, megteremtve a történeti folytonosságot a múlt és napjaink között. Beszédében rámutatott a szociográfia mindenkori szerepére, s felhívott minden érdeklődőt arra, hogy – a hamarosan kiírandó újabb pályázat keretében – bátran beszéljen a magyar kultúra 21. századbeli szerepéről, éljünk azzal a lehetőséggel, hogy ma őszintén beszélhetünk, nem kell álnevek, monogramok, csak kezdőbetűs helyszínek ködébe burkolódznunk, mint az előző rendszer során. Most rajtunk a sor, az Éghajlat Könyvkiadó teret biztosít nekünk.

Az alábbiakban közöljük dr. Réthelyi Miklós miniszter bemutatóbeszédét.

Bolberitz Pál 70 éves – születésnapi könyvbemutató

2011. október 7-én Kiadónk Bolberitz Pál 70. születésnapját ünnepelte újonnan megjelent Relatív és abszolút című tanulmánykötetével. A könyvet Paskai László bíboros, nyugalmazott esztergom-budapesti érsek mutatta be a nagyközönségnek a Belvárosi Ferences Templom hittantermében. (Képes beszámoló a lap alján.)

Az alábbiakban közöljük Paskai László bíboros laudációját.

Bolberitz Pál köszöntése
2011. október 7. 

Tisztelettel, nagyrabecsüléssel és szeretettel köszöntöm dr. Bolberitz Pál apostoli protonotárius urat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető professzorát hetvenedik születésnapján."

tovább:

 

Brückner Ákos O. Cist. atya: Virágvasárnap után - búcsúztató, könyvbemutató
2011. június 22-én Brückner Ákos O. CIST. atyát Virágvasárnap után című újonnan megjelenő kötetével búcsúztattuk a Szent Imre Plébániatemplomból való távozása okán. A könyvet Dr. Rétvári Bence parlamenti államtitkár, Szentimreváros országgyűlési képviselője mutatta be. Kállay Emil atya megnyugtató szavaiból megtudhattunk, hogy el kell fogadni, ha a Jó Isten hív.
82. Ünnepi Könyvhét

2011. június 2-ától 6-áig a Vörösmarty téren került megrendezésre az Ünnepi Könyvhét. Kiadónk pavilonja a Váci utca bejáratánál, 1-es szám alatt foglalt helyet. Szerzőinkkel szombaton és vasárnap találkozhatott a közönség, s ekkor dedikálták köteteiket az olvasóknak.
Az érdeklődők R. Várkonyi Ágnes, a II. Rákóczi Ferenc album tanulmányának szerzőjével beszélgethettek, ezután Dr. Török Ferenc Ha kell, újra lefutom című könyvének aláírásásért álltak sorba. Bolberitz Pál Freund Tamással közös munkájukat, a Hit és tudományt dedikálta. Délután Dr. Olofsson Placid OSB atya történeteit hallgathattuk meg, melyekkel többek között az Élet és imádság című, életútját megörökítő hangoskönyvében is találkozhatunk. Szabó Ferenc SJ Új távlatok c. könyve, Pomogáts Béla az általa szerkesztett Erdélyi költők antológiája kapcsán beszélgetett a közönséggel.

XIX. Szent István Könyvhét
2011. május 16. és 21. között a Ferenciek terén került megrendezésre a XIX. Szent István Könyvhét, melyen az Éghajlat Könyvkiadó is részt vett.
Az első napon Bolberitz Pál és Freund Tamás dedikálták Hit és tudomány című kötetüket. A hét közepén dr. Olofsson Placid OSB atyával találkozhattak a lelkes olvasók, akinek Élet és imádság című hangoskönyvét, valamint felszentelésének 70. évfordulójára készített gyűjteményes emlékkönyvét ajánlottuk az olvasók figyelmébe.
A könyvhét megkoronázásaként Szabó Ferenc SJ Új távlatok című tanulmánykötetének bemutatóján vehettek részt vendégeink. A könyvet Török Csaba teológusprofesszor mutatta be.
Sikert jelent számunkra, hogy a résztvevők nagy örömmel fogadták új könyveinket.
Olofsson Placid atya dedikált a Képviselőházban
2010. december 14-én az Éghajlat Könyvkiadó Képviselőházban felállított karácsonyi standjánál fogadták Olofsson Placid atyát, aki dedikálta a kiadónál frissen megjelent hangoskönyvét, és izgalmas, tanulságos történeteket mesélt az egybegyűlteknek.
Karácsonyi stand a Képviselőházban

2010-ben a Képviselőházban az ünnepi hangulatot az Éghajlat Könyvkiadó emeli igazán csinos és ízléses standjával. Karácsonyi termékeink között megtalálhatók könyveink, cd-k, dvd-k, teák, növényi gyógykészítmények, kegytárgyak, faliképek, naptárak, merített papírok, képeslapok, borok, likőrök, csuhébabák, díszes dobozok, és más kézműves termékek.

Termékeink megvásárolhatók még Könyves kávézónkban (Karinthy Frigyes út 9.) és a Vörösmarty téri karácsonyi faluban.

Tarlós István: Otthonom − Budapest - könyvbemutató
2010. december 1-jén nagy sikerrel mutattuk be Tarlós István Otthonom Budapest című életrajzi könyvét a Hotel Gellért Gobelin termében. A számos érdeklődőnek Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke mondott köszöntőt, majd Tarlós István vette át a szót. Kovács Lajos Péter, a kiadó igazgatója háláját fejezte ki a Szerzőnek és a könyv elkészítésében résztvevő munkatársainak, hogy közösen egy igazán szép és őszinte könyvet alkottak.
Képek a kávézóról
Képek a Könyves kávézónkról
Vendégkönyv
Bejegyzések a könyves kávézó vendégkönyvében
Grafikák

Simon András grafikusművész rajzai (A grafikák megvásárolhatók könyvesboltunkban)

Schmidt Gábor: Baloldali Korrupciós Vállalat - könyvbemutató

2010. szeptember 2-án Schmidt Gábor és Kovács Lajos Péter sajtótájékoztatóval egybekötött könyvbemutatót tartott a Kossuth téri Parlamenti Kávézóban.

2010 Könyvhét

A Könyvhéten voltunk

A kegyelemre készülni kell - Könyvbemutató
Szerzőink a könyvbemutatókon
Vegyes képek könyvbemutatókról és dedikálásokról
Koltay Gábor
2006. február 3-án tartottuk Koltay Gábor szerzői estjét (A fotókat készítette: Wittmann Ferenc)
Jelenits István
2006. február 2-án Jelenits István dedikálta Szelíd kezedben a csillagok c. interjúkötetét (A fotókat készítette: Wittmann Ferenc)
Drábik János
2006. február 1-én Plenter István mutatta be Drábik János: A pénz diktatúrája c. könyvét (A fotókat készítette: Wittmann Ferenc)
Nagy Gáspár
2006. január 25, Nagy Gáspár: Közelebb az életemhez c. kötetének bemutatója, dedikálása
(A fotókat készítette: Wittmann Ferenc)
Nemeskürty István
2005. december 20, Nemeskürty István: Gyökerektől a koronáig, Molnár Pál interjúkötetének bemutatója
Mennyország és pokol határain dedikálás
2005. november 19-én a Mennyország és pokol határain c. könyv bemutatóján készült képek (A fotókat készítette: Sólyom László)
Karátson Gábor
2005. október 19-én vendégünk volt Karátson Gábor
Berek Katalin
2005. október 7, Berek Katalin születésnapi ünnepsége a könyves-kávézóban
Honlap készítés